Om Hambergs
Sedan 1982 har Hambergs varit ett viktigt inslag på den gastronomiska kartan i Uppsala. Då, när man började i Saluhallen, fanns inget utbud att tala om vad gäller färsk fisk. Snabbköpen sålde inte fisk och Hambergs blev snabbt Fiskhandlaren med stort F.
1997 flyttade verksamheten till Fyristorg, och det var då man också öppnade restaurangen.
Den Hambergska treenigheten Butik – Restaurang – Catering är en viktig framgångsfaktor. Såväl fisk som skaldjur är känsliga varelser som kräver kort lagringstid. Genom samordningen av de tre affärsdelarna, och genom att man får leveranser 4–5 gånger i veckan, har man hela tiden möjlighet att se till att ingenting blir liggande för länge i diskar och kylrum. Alla råvaror tillreds eller säljs när de är som bäst.
Förutom att ha färska råvaror är själva kunnandet om fisk och skaldjur omistligt för en bra verksamhet. Såväl Jan-Christers egna som hans personals insikter i hur man hanterar och tillreder råvarorna är omvittnat gedigna, vilket inte minst många utmärkelser och höga betyg genom åren vittnar om.
Hambergs historia
År 1967 kom Jan-Christer Hamberg och Christina Näslund från Ådalen till Uppsala i akt och mening att studera. Jan-Christer läste tre betyg i estetik, därtill statskunskap, sociologi, ekonomi m.m. Christina läste konsthistoria och sociologi.
Båda var, likt många andra vid tiden, politiskt engagerade. Bland annat resulterade detta i att Jan-Christer valde att genomgå en arbetsmarknadsutbildning som ledde till att han numera kan titulera sig licenssvetsare. Christina utbildade sig till och arbetade som studievägledare.
Som liten grabb bodde Jan-Christer invid Ångermanälven där jakt och fiske var en naturlig del av livet. Att ge sig ut och fiska upp middagen till familjen var vardagsmat. Så småningom ville han bejaka och vidareutveckla sitt naturintresse, och skaffade sig därför en fiskevårdsutbildning vid Göteborgs universitet. Arbetsmarknaden för dem med sådan utbildning innebar huvudsakligen av att man antingen jobbade på länsstyrelsen eller med u-landsprojekt via SIDA. För att förbereda sig inför det senare studerade Jan-Christer därför även portugisiska under några år.
Men så − när han hade ett vikariat på Sötvattenslaboratoriet i Drottningholm − såg Jan-Christer 1982 en annons i UNT om att Saluhallen sökte fiskhandlare. Trots avsaknaden av kunskaper i affärslivets innersta väsen slog makarna till och Hambergs Fisk såg dagens ljus.
Affärerna gick bra, och 1997 flyttades verksamheten till Fyristorg. Flitiga resor till Frankrike hade givit Hambergs inspiration till att kombinera fiskbutiken med en restaurang, något som mycket snart visade sig vara populärt bland Uppsalaborna. Den uppskattade cateringverksamheten blev också mer och mer framgångsrik, och är idag en hörnsten i företaget.
Den senaste utvecklingen för Hambergs innebär att man numera övertagit Hantverksföreningens lokaler på Nedre Slottsgatan, där man ordnar festverksamhet vid bröllop, födelsedagar, konferenser o.dyl. Sedan en tid drivs även serveringen i Linnéträdgårdens Orangeri av företaget.
Vid sidan av Jan-Christer och Christina, är sonen Joel sedan länge en viktig kugge i företaget. Efter restaurang- och hotellutbildning i Schweiz, samt vidareutbildning i Frankrike, ansvarar han numera bland annat för catering- och festvåningsverksamheten.
Beröm
Uppskattningen har inte låtit vänta på sig när det gäller Hambergs kunnande och matfilosofi. Sedan starten har restaurangen funnits representerad i de ledande matguiderna (Vägarnas bästa, Gourmets 199 bord, White Guide med flera).
Munskänkarna har för fjärde året i rad tilldelat Hambergs sin högsta utmärkelse, fyra klasar 2021, för restaurangens utmärkta hantering av vin.
Jan-Christer Hamberg har tilldelats Gastronomiska Akademiens Diplom för ”utveckling av gastronomin inom fisk- och skaldjursbranschen genom gedigen kompetens och kreativitet”.
Nyligen fick Hambergs Fisk också utmärkelsen Pour le Mérite Gastronomique med följande motivering: ”En Hjärtekrog med havsdoft vid Fyrisån, tillika en sympatisk svensk-fransk bistro som bjuder på sprattlande färska fångster helt enkelt i Wedholmsk anda”.
Amyborg
Från Amyborg, familjen Hambergs skönt belägna skärgårdshemman i S:t Annas skärgård, förses restaurang och butik med nyskördade grönsaker från organiska odlingar, dvs. här används inget handelsgödsel. Ett hundratal fruktträd och bärbuskar samt skogens bär ger dessutom grunden till förädlade produkter: äppelmust, saft, marmelad, inläggningar, sylt med mera.
Nyplanteringar breddar successivt sortimentet så att vi i en snar framtid kommer att vara självförsörjande i delar av verksamheten.